Όλοι στη ζωή μας έχουμε παίξει (ή ακόμα παίζουμε) κάποιο επιτραπέζιο. Και το οφείλουμε -κατά κύριο λόγο- στην αρχαία Αίγυπτο!
Η επικρατούσα θεωρία θέλει τα επιτραπέζια παιχνίδια να παρουσιάζονται στην Αίγυπτο της 4ης χιλιετίας π.Χ. Παρόλο που δεν έχουν σωθεί εγχειρίδια με τους κανόνες, παρατηρούμε την ύπαρξη παιχνιδιών, όπως το Senet, στην παραπάνω εικόνα. Από εκεί, τα επιτραπέζια πέρασαν τη Μεσόγειο και μέσω της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εξαπλώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.
Ενδεικτικά, δεν είχαν φτάσει στη Βρετανία πριν τον 1ο αιώνα π.Χ., όταν τα «εισήγαγαν» κάτοικοι της Γαλατίας. Μάλιστα, στον «Τάφο του Γιατρού», που χρονολογείται στα μισά του 1ου αι. π.Χ., βρέθηκε ένα επιτραπέζιο με 26 πούλια.
Στα περισσότερα, όπως στην παραπάνω εικόνα από τη Σκωτία, υπάρχει το ταμπλό, όπου οι παίκτες κινούν πούλια ή πιόνια. Σαν το σκάκι, το τάβλι ή την ντάμα. Μόνο που τότε δεν έπαιζε ο καθένας επιτραπέζια, αλλά μόνο τα υψηλά κοινωνικά στρώματα.
Το πιο παλιό επιτραπέζιο είναι το «Βασιλικό Παιχνίδι του Ουρ» ή αλλιώς το «Παιχνίδι των 20 τετραγώνων», που βρέθηκε σε ανασκαφές στο Ιράκ. Παρόλο που κανείς δεν είναι σίγουρος για τους κανόνες, οι περισσότεροι θεωρούν πως οι μετεξελίξεις του οδήγησαν στο τάβλι.
Κωνσταντίνος Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου