Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικες συνταγές




Τσουρέκι Παπατρέχα

Υλικά:

2 κιλά αλεύρι σκληρό
50 gm μαγιά μπύρας
500 gm μαργαρίνη
500 gm ζάχαρη
500 ml γάλα
150 ml καλαμποκέλαιο
1 φακελάκι baking powder
2 κουταλιές του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη
6 αυγά
1 κρασοπότηρο κονιάκ ή λικέρ
Το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
¼ κουταλιού του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
Λίγο αλάτι
Λίγο ζεστό νερό
Λαδόκολλα για το φούρνισμα

Υλικά για το γαρνίρισμα:

200 gm αμύγδαλα ασπρισμένα
1 αυγό χτυπημένο
Μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση:

Πρώτα από όλα, τα υγρά θα πρέπει να είναι χλιαρά και η μαργαρίνη λιωμένη χλιαρή, τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, όχι από το ψυγείο.

Σε μια καθαρή λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το μαχλέπι, την μαστίχα Χίου, το τριμμένο γαρίφαλο, το ξύσμα ενός πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και μετά ανοίγουμε στην μέση γούβα, παραμερίζοντας το αλεύρι στα πλάγια, βάζουμε την μαγιά μέσα στην γούβα και την λιώνουμε με το μισό γάλα, ανακατεύοντας με το χέρι μας.

Στο μίξερ έχουμε χτυπήσει τα αυγά με την ζάχαρη και τα προσθέτουμε στη γούβα με την λιωμένη μαγιά. Αρχίζουμε το ζύμωμα, παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι, όταν αρχίσει να σφίγγει προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το λάδι, και την μισή λιωμένη μαργαρίνη την υπόλοιπη θα την χρησιμοποιήσουμε για να βουτάμε τα χέρια μας μέσα, γιατί θα κολλά το μίγμα πάνω τους.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα.

Μετά, στο κρασοπότηρο με το κονιάκ ή το λικέρ, λιώνουμε το φακελάκι με το baking powder, και το προσθέτουμε στην ζύμη μαζί με την υπόλοιπη μαργαρίνη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να αναμιχθούν όλα τα υλικά καλά.

Εδώ θα κοπιάσετε λιγάκι. Θέλουμε η ζύμη να είναι μαλακή, αν δεν είναι, τότε θα χρησιμοποιήσετε το ζεστό νερό, τόσο, όσο χρειάζεται, μέχρι να μαλακώσει.

Μετά με ένα τραπεζομάντιλο σκεπάζουμε την λεκάνη και την τυλίγουμε με μια κουβέρτα μέχρι να φουσκώσει.

Μετά πλάθουμε τα τσουρέκια, σε σχέδιο πλεξούδας, βασιλόπιτας, ελάτου ή μικρά κουλούρια ή όλα αυτά μαζί.

Σε λαμαρίνες φούρνου απλώνουμε λαδόκολλα και αποθέτουμε τα τσουρέκια πάνω της σε απόσταση το ένα από το άλλο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε θερμό μέρος.

Γαρνίρισμα:

Με ένα πινέλο μαγειρικής το βουτάμε στο χτυπημένο αυγό και το περνάμε στην επιφάνεια των τσουρεκιών, στην συνέχεια τα πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι και τα στολίζουμε με τα ασπρισμένα αμύγδαλα.

Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτα περίπου.

Το άσπρισμα των αμυγδάλων:

Σε ένα κατσαρολάκι με νερό, βάζουμε τα αμύγδαλα και τα βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μπορούμε να βγάλουμε την φλούδα από πάνω τους.

Η συνταγή είναι λίγο δύσκολη - διαβάστε την καλά πριν την εφαρμόσετε, το αποτέλεσμα όμως είναι υπέροχο και αξίζει τον κόπο.

Καλή επιτυχία! 

Βαλάντης Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου